Retete delicioase de Sushi

Intai de toate, orezul de din cel cu bob mai grasut. Orezul se fierbe
folosind volume egale orez/apa, dupa cum urmeaza:



  • 2 cesti (180 ml) orez

  • 2 cesti apa (ies cam 4 cesti de orez fiert)

Ingrediente pt. sushi:


– peste: somon crud (felioare); ton crud (asemenea); somon afumat

conserve de peste: ton, macrou
– fructe de mare: arici de mare(crud, scos din
carapace); icre de somon; picioare de crab (fiert; scos din carapace); creveti
(cruzi sau fierti, scosi din carapace); caracatita (cruda sau fiarta, felioare);
sepie (cruda, felioare)
– carne : pui (preparat „teriyaki”), porc (ham)

legume: castraveti; avocado; porumb (boabe, din conserva)


facultativ: ceapa (felii subtiri), maioneza,
lamaie(felii), nori (un fel de hartie din alge)


obligatoriu (desi pot lipsi la unele retete): sos de
soia (shoyu); pasta de wasabi (horse radish paste, de culoare verde si cu gust
asemanator hreanului); felioare de ghimbir (ginger) marinat (in otet si zahar,
cred)


se insoteste de: ceai verde (matcha e cel mai bun,
dar la urma oricare) sau beeere!


Incercati combinatii proprii!


Mod de preparare:  Orezul de
sushi


Se pune la rice-cooker ori se fierbe in oala, pe aragaz, dupa urmatorul
algoritm:


– se acopera oala cu un capac greu; se lasa la foc mediu pana incepe sa
fiarba
– se da la foc mare 1 minut
– se da la foc mic 4-5 minute
– se
da la foc ff mic 10 minute
– se ia de pe foc si se lasa la „odihna” inca 10
minute, fara a ridica capacul


Se amesteca intr-un bol mic otet (de orez, de preferinta), zahar si sare, in
urmatoarea proportie:



  • 5 cesti orez fiert

  • 3+1/2 linguri otet

  • 1 lingura zahar

  • 1+1/2 lingurite sare

Se pune orezul fiert (fierbinte) intr-u caston, se adauga „sosul” de otet,
zahar, sare si se amesteca cu o spatula de lemn, fara a strivi boabele (se fac
miscari „de taiere”); daca e prea apos, i se face domnului orez vant cu
evantaiul, pentru a se evapora excesul de lichid. Pana la folosire, orezul de
sushi astfel preparat se lasa in castron, acoperit cu un prosop umed.


Combinatii:


1. Somon afumat (orez de sushi,
somon afumat, ceapa, maioneza; ingredientele „obligatorii” pot lipsi)


– se tapeteaza un castron putin adanc cu felii de somon afumat
– se pune
in castronul tapetat orez de sushi; se preseaza
– se rastoarna castronul pe
un platou
– se „orneaza” cu maioneza si se presara cu felii de ceapa, ori se
pun doar felioare de lamaie
– se taie ca un tort si se haleste cu mana sau cu
betisoarele (exersati!)


2. Somon, ton, fructe de mare
(peste crud, felii, ingredientele „obligatorii”)


– se ia, cu mana uda, din castron, cantitati mici de orez si se formeaza
gramajoare aidoma mititeilor romanesti
– se ung „mititeii” cu un strop (cat
un bob de mazare) de pasta de wasabi
– se aseaza pe fiecare „mititel” o felie
de peste ori un crevete ori o felie de caracatita etc
– se aseaza „mititeii”
frumos pe un platou
– cand se mananca, fiecare inmoaie „mititelul” ales in
sos de soia (care e picurat intr-o farfuriuta in fata fiecarui mesean); dupa
fiecare imbucatura se ciuguleste o felioara de ghimbir marinat, care „spala”
papilele in vederea degustarii imbucaturii urmatoare


3. Carne, legume (vezi mai
sus).


Incercati combinatii proprii!


Pofta buna si, daca vi se pare interesant, o sa mai revin si cu alte
japonezarii, poate mai usor de facut!


Va dorim Pofta
Buna!

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.