Profiterol in sos de ciocolata

0 326

Servire: 6 portii (30 choux)


Ingrediente:



  • aluat de gogosele (choux  reteta aluatului detaliata
    mai jos)
  • 2 tavi unse cu putin unt si tapetate cu
    faina

Pentru umplutura:


-275 ml smantana pentru frisca (batuta bine)


Pentru sosul de
ciocolata:



  • 225g ciocolata simpla
  • 5 linguri de apa

Pentru aluatul de gogosele:


Acest aluat este unul usor, crocant si aerat, special
pentru eclere, profiterol sau gougeres. Aerul se formeaza in gogosi datorita
continutului ridicat de apa din aluat, care in timpul coacerii se transforma in
abur, fapt care forteaza coaja aluatului si ii ofera  goliciunea
eclerului.


Evitati sa umpleti gogosile cand sunt calde sau prea
devreme, deoarece vor tinde sa se inmoaie prea tare.


Sfatul meu pentru un aluat
perfect:


– folositi o faina buna, bogata in gluten
– marind
temperatura cuptorului dupa primele 10 minute, gogosle devin crocante si cresc
mult mai bine
– de preferabil sa consumati gogosile in maxim 4 ore dupa ce
le-ati copt, in caz contrar se vor inmuia
– umpleti gogosile cu putin timp
inainte de a le consuma
– nu deschideti cuptorul cat timp gogosile sunt
inauntru


Ingrediente:



  • ¼ l apa
  • 100g unt
  • 125g faina
  • 4 oua
  • sare

Preparare aluat:


Se topeste untul in apa cu un varf de sare adaugat, iar
dupa ce da primul clocot ia tigaia de pe foc si se adauga toata cantitatea de
faina dintr-o data si se amesteca repede cu ajutorul unui mixer (sau o lingura
de lemn). Se amesteca bine pana cand pasta obtinuta se dezlipeste de fundul
tigaii, dupa care se lasa la racit.


Dupa ce compozitia este rece se adauga cate un ou pe rand
amestecand bine. Acum puteti forma gogosile si aseza in cuptorul incalzit.


Preparare
profiterol:


Incalziti cuptorul la 200 grade C. Cu ajutorul unei
lingurite formati micile gogosi pe tava deja pregatita (lasati un spatiu intre
ele de aproximativ 2.5 cm) si bagati-o la cuptor pentru 10 minute, apoi mariti
imediat temperatura la 220 grade C pentru inca 15-20 minute.


Cat sunt inca calde, gauriti-le cu varful unui cutit la
jumatate si lasati-le la racit.


Acum, rupeti ciocolata in bucati mici si topiti-o la abur
(deasupra unei tigai cu apa care fierbe la foc mic), impreuna cu 5 linguri de
apa – amestecati pana cand se topeste si devine un sos.


Inainte de servire, umpleti fiecare gogoasa cu smantana
batuta si turnati sosul cald de ciocolata peste ele.


Va dorim pofta buna!

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.