Ciocolata – un rasfat sanatos?

0 169

Ciocolata poate
ajuta la prevenirea cariilor, afirma cercetatorii de la Universitatea
Osaka
. Cojile semintelor de cacao din ciocolata contin un agent
antibacterian care impiedica aparitia cariilor. In general, aceste coji sunt
eliminate in procesul de productie, dar in viitor ele vor fi incluse in
compozitie, pentru a face ciocolata nu numai nepericuloasa pentru dantura, ci si
sa ajute la protectia sa.


Cercetatorul californian Carl Keen si echipa sa
afirma ca ciocolata ajuta la prevenirea bolilor de inima
. Ei spun ca
acest delicios desert contine substante chimice – numite flavonoide – care
subtiaza sangele si ajuta la prevenirea formarii cheagurilor. Cercetatorii au
mai aratat ca si vinul rosu actioneaza la fel. Oricum, scepticii nu au uitat sa
sublinieze ca studiul profesorului Keen a fost finantat de compania
Mars.




Cititi si: Ciocolata neagra este
buna pentru inima


Cercetatorii de la Harvard au realizat experimente care
au aratat ca daca mancati ciocolata de trei ori pe luna va prelungiti viata cu
un an. Dar nu toate vestile sunt asa de bune – acelasi studiu a aratat ca prea
multa ciocolata ajunge sa aiba un efect contrar – scade speranta de viata.
Continutul ei ridicat de grasimi saturate contribuie la aparitia obezitatii,
deci creste riscul aparitiei unor boli de inima. Se pare ca vechiul adagiu
“totul cu moderatie” este valabil si in acest caz.


Dar daca nu puteti rezista
ciocolatei, macar preferati-o pe cea amaruie
. Este mai bogata in
cacao decat cea cu lapte si creste nivelul de HDL, tipul de colesterol care
ajuta la prevenirea intaririi peretilor arterelor.



Ciocolata este buna pentru oameni, dar NU si
pentru animale
. Cainii si alte animale domestice, cum ar fi caii,
metabolizeaza theobromina din ciocolata mai incet decat oamenii. Doze absolut
inofensive pentru om pot fi toxice sau chiar mortale pentru animale,
afectandu-le inima, rinichii sau sistemul nervos central.


Toate produsele moderne din ciocolata contin
cantitati mari de zahar
, ceea ce creeaza in multe cazuri o adevarata
dependenta. Este foarte posibil ca aceasta sensibilitate la dulce sa fie
mostenita de la parinti, fiind vorba de un factor genetic. Abilitatea de a
identifica gustul dulce si tendinta de a raspunde pozitiv la el a fost un
avantaj pentru omul preistoric. O astfel de trasatura genetica i-a determinat pe
predecesorii nostri sa caute hrana bogata in energie, hranitoare, cum ar fi
fructele, evitand in acelasi timp plantele otravitoare cu gust amar. Aceasta
straveche preferinta genetica este, se pare, mai putin folositoare in contextul
modern.


Ciocolata contine peste 300
de substante chimice
. Nu se cunoaste efectul fiecareia asupra
organismului uman. Multe femei afirma ca au o mai mare tendinta de a manca
ciocolata in perioada premenstruala. Asa ceva este foarte posibil, pentru ca
ciocolata contine magneziu, mineral al carui nivel scade in acea perioada. De
asemenea, o dorinta de ciocolata apare in timpul sarcinii, ceea ce poate indica
o anemie, continutul de fier al ciocolatei ajutand in acest caz. Stimulentele
sistemului nervos central, cum ar fi cofeina, exista la randul lor in ciocolata,
ceea ce duce la un efect de inviorare si capacitate mai mare de concentrare. Un
alt stimulent este theobromina, care ajuta la relaxarea muschilor netezi si a
plamanilor.



Dar multi cercetatori sunt sceptici in ceea ce priveste
posibilitatea ca ciocolata sa poata afecta starile psihice. Substantele
respective se gasesc in multe alte alimente, iar in ciocolata ele exista in
cantitati foarte mici.


Ciocolata stimuleaza hormonul
fericirii
. Ciocolata ne face sa ne simtim bine, interactionand
cu creierul. Ca si alte alimente dulci, ciocolata stimuleaza eliberarea de
endorfine, hormoni naturali care genereaza sentimente de placere si fericire.
Alaturi de gustul dulce, acest factor accentueaza posibilitatea aparitiei unei
dependente. Mai multe ingrediente obscure din ciocolata par sa afecteze reteaua
neurotransmitatoare, mesagerii chimici ai creierului. Ei transporta semnalele
electrice intre celulele nervoase. Aceste semnale provoaca schimbari in senzatii
si emotii.


Cicolata contine, de exemplu,
un fel de “potiune a dragostei”.
Tryophan este o substanta
chimica pe care creierul o foloseste pentru a crea serotonina. Un nivel ridicat
de serotonina produce sentimente de fericire, chiar de extaz (serotonina se
numeste, de altfel, hormonul fericirii). De asemenea, mai exista o substanta,
numita fenylethylamina, care se aseamana cu amfetamina. Un nivel ridicat al
acestui neurotransmitator produce un sentiment se atractie fata de sexul opus,
de excitare. Fenylethylamina stimuleaza centrii placerii din creier si
actioneaza mai ales in timpul orgasmului.


Forumuri recomandate la
Supereva


 Super Sanatate
>>


Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)



Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.