Beneficiile condimentelor in alimentatie

Condimentele inseamna mai mult decat a gati
alimentele cu gust minunat.
Studii recente arata ca, condimentele pot
promova sanatatea si bunastarea printr-o serie de actiuni care au efect
anti-imbatranire si inhibare a bolilor degenerative. Dieta vegetariana atat de
des asociata cu starea buna de sanatate si lipsa bolilor se bazeaza foarte mult
pe utilizarea de condimente. Dar nu trebuie sa fii un vegetarian pentru a obtine
beneficii uimitoare de sanatate odata cu placerea aromelor.


Iata ce proprietati au urmatoarele
condimente:


Cardamonul
Un membru al familiei ghimbirului, cardamonul este un condiment antic, nativ din
India. Acesta este utilizat la nivel mondial in deserturi, legume, curry si
mancaruri  cu orez. Aceste seminte aromate contin un ulei care ajuta la
stimularea digestiei si ameliorarea flatulentei. Pentru a ajuta la ameliorarea
indigestiei, se amesteca un pumn de seminte zdrobite intr-o jumatate de cana de
apa, cu putina radacina de ghimbir. Aduceti la foc mic, dupa care se adauga un
pic de lapte cald si miere.



Scortisoara
Acest condiment care „incalzeste” este luat din scoarta interioara uscata a unui
copac tropical pentru a forma asa numitele „bete de scortisoara” folosite la
gatit. Este un ingredient comun in pasta de dinti, apa de gura si guma de
mestecat. Este de asemenea, o prezenta constanta in dulciuri traditionale,
prajituri si deserturi, precum si mai multe feluri de mancare savuroasa.
Scortisoara aduce beneficii sanatatii, inclusiv stimuland productia de eugenol,
care este utilizat pentru a ameliora durerea si cinnamaldehida, care are
proprietati sedative. De asemenea, este util pentru imbunatatirea circulatiei,
are proprietati anti-inflamatorii si subtiaza sangele. Cercetarile arata ca ar
putea reduce nivelul de zahar din sange si astfel poate fi util in tratamentul
diabetului de tip 2. Acesta este un condiment delicios si parfumat.



Chimenul
chimenul dateaza din vremea Vechiului Testament, originar din Marea Mediterana,
dar actualmente cultivat in India, China, Indonezia si Japonia. Este un membru
al familiei morcovului si arata si miroase aproximativ (insa mult mai slab) a
seminte de chimion. Este utilizat in mod traditional in bucataria din Asia si
Orientul Mijlociu pentru curry, chilli, tocane si paine. Este o buna sursa de
fier si mangan si este facut parca pentru a ajuta digestia si balonarea.



In multe tari
din nordul si estul Europei (printre care si Romania) nu
se face o distinctie clara intre cele doua condimente cu aspect atat de asemanator,
insa totusi atat de diferit – chimen/chimion, cel mai adesea chimionul fiind numit
chimen asociat cu un epitet geografic. Chimen roman:  rimskij tmin
in ruseste,  roomankumina in finlandeza,  rimsky kmin in ceha .
La fel, chimen oriental, egiptean sau turcesc:  chimion turcesc in
romana
,  orientalske kumin in slovena,  egyiptomi komeny in maghiara
– nu trebuie confundat cu secarica!


Ghimbirul
Datand de peste 5000 de ani, ghimbirul este un ingredient esential pentru gatit
in Asia si India. De asemenea, este frecvent utilizat pentru a aroma prajituri,
biscuiti si deserturi. Ghimbirul contine antioxidanti si astfel poate ajuta la
protejarea impotriva bolilor. Va poate ajuta la spasme, calmeaza si reduce
flatulenta in sistemul digestiv. Este un tratament excelent pentru greata
asociata cu raul de miscare, sarcina si mahmureala. Ceaiul de ghimbir poate fi
facut prin adaugarea catorva felii de ghimbir taiat in apa fierbinte. Incercati
sa mestecati o bucata mica de radacina pentru a calma probleme digestive. specialistul raspundeMai cititi: Uleiul esential de ghimbir si Ghimbirul



Turmericul/
Curcuma
– Acest condiment da aroma in pudra de curry si are o
culoare galbena profunda. Extrem de bogat in antioxidanti, cercetatorii au
descoperit ca acesta poate ajuta in lupta impotriva cancerului. Turmericul
contine compusi antiinflamatori extrem de eficienti, numiti curcuminoids.
Studiile arata ca acesti compusi pot ajuta la prevenirea bolii Alzheimer si
inflamatiilor articulare. Utilizarea: in supe, curry si tocane.



Oregano
Atunci cand cereti oregano suplimentar pe felia de pizza, nu cereti doar un
supliment de aroma, Oregano este de asemenea o sursa majora de timol si carvacol
– doi agenti antibacterieni care lupta impotriva infectiei – oregano contine de
patru ori mai multi antioxidanti decat afinele. Ca si cimbrul, ii este usor sa
creasca in stratul cu mirodenii, si adauga aroma traditionala la orice fel de
mancare daca-l utilizati proaspat sau uscat.



Cimbrul
Recent, oamenii de stiinta au descoperit ca uleiul esential de cimbru este unul
dintre cei mai potenti agenti antibacterieni, reusind anihilarea bacteriilor
rezistente la meticilina (MRSA), precum stafilococul auriu, bacterii extrem de
dificil de tratat, si potential cauzatoare de moarte.




 
Forumuri recomandate la
Supereva


 Super Sanatate
>>


Despre sanatatea familiei mai
cititi


  • 10 probleme jenante ale
    pielii  si remediile lor

  • Cauzele genetice ale
    depresiei

  • Boala Lyme (Borelioza)

  • Infectiile transmise de
    animalele de companie (de casa)

  • Importanta protejarii
    copiilor de fumatul pasiv

  • Concediul de vara al
    familiei, sfaturi si recomandari de sanatate

  • Muscaturile de paianjen si
    scorpion

  • Telefonul mobil in
    atentie

  • Gripa porcina: sfaturi pentru
    parinti

  • Canicula: sfaturi de urmat pe
    timp de canicula

  • Totul despre alergii

  • Alergenii din jurul
    nostru

  • Infectia cu e.coli

  • Arsurile solare, tratamente
    la indemana

  • Ai grija cu cine iti lasi
    copiii acasa!

  • Anemia pernicioasa

  • Botulismul si masurile de
    prevenire

  • Terapia Bowen

  • 10 sfaturi pentru a evita
    raceala si gripa

  • Locuri unde se ascund
    microbii in casa

  • Intoxicatia cu ciuperci:
    semne si tratament

  • Durerile abdominale – ghid de
    semne si simptome

  • 12 riscuri ale abuzului de
    alcool

  • Pestele si continutul sau de
    mercur

  • Cauzele exterioare ale
    depresiei

    Familia Verde
    (interesata de problemele si dilemele ecologice ale prezentului)


  • S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

    Lasă un răspuns

    Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.