Uleiul de nuca de cocos – un miracol pentru sanatate

Uleiul de nuca de
cocos este un ulei popular nutritiv, derivat din continutul nucilor de cocos
maturate.
Nuca de cocos a fost mult timp o sursa principala de
alimentare la tropice. Diversele aplicatii industriale si pentru produse cosmetice, au
facut uleiul o marfa foarte viabila. Uleiul de nuca de cocos este stabil termic,
facandu-l potrivit pentru gatit la temperaturi ridicate. Este lent in oxidare,
rezista la rancezire si are o durata de valabilitate de aproximativ doi ani sau mai
mult; crema de cocos virgina creata printr-un proces umed-frezat are o durata
de viata nedeterminata.


Compozitia uleiului de nuca de
cocos


Nuca de cocos are o mare varietate de beneficii pentru sanatate,
datorate fibrelor si continutului sau nutritiv, dar uleiul este cel care o face
o sursa remarcabila de alimente si medicamente. Si-a castigat cu siguranta
reputatia de cel mai sanatos ulei din lume in ciuda faptului ca, continutul
ridicat de grasimi saturate a fost odata pretins in mod fals a fi
nesanatos.


Ce face uleiul de nuca de cocos sa fie
diferit?


Uleiurile si grasimile sunt compuse din molecule cunoscute
sub numele de acizi grasi.
Acestea sunt clasificate fie in functie de
saturatie sau bazate pe o lungime moleculara si dimensiunea lantului de carbon
in cadrul fiecarui acid gras. Grasimile mononesaturate si polinesaturate sunt un
exemplu de prima clasa.


Clasificarea se bazeaza pe doua dimensiuni moleculare sau de
lungime a lantului de carbon de acid gras. Lanturile lungi de atomi de carbon
consta din fiecare acid gras, cu un atom de hidrogen atasat. Sunt acizi grasi cu
lant scurt cunoscut sub numele de SCFA, acizi grasi cu lant mediu (MCFA), cum ar
fi uleiul de nuca de cocos si acizi grasi cu lant lung (LCFA). Fie nesaturate
sau saturate, majoritatea grasimilor si uleiurilor din dieta noastra sunt
compuse din acizi grasi cu lant lung. De fapt, o majoritate de acizi grasi
frecvent consumati sunt LCFA.


Uleiul de nuca de cocos este predominant din acizi grasi
cu lant mediu
(MCFA) si efectele MCFA-ului in uleiul de nuca de cocos
sunt clar diferite de LCFA, gasit in alte alimente. De fapt, grasimile saturate
si nesaturate din lapte, oua, carne si chiar din cele mai multe plante si
uleiuri vegetale sunt realizate din LCFA. De ce este acest lucru relevant? Este
important, deoarece corpul nostru raspunde si metabolizeaza fiecare acid gras
diferit. MCFA-ul gasit in uleiul de nuca de cocos este cel care il face special,
deoarece acesti acizi grasi nu au un efect negativ asupra colesterolului. De
fapt, sunt cunoscuti pentru a reduce riscul de boli de inima si ateroscleroza.
Exista doar putine surse de alimentare MCFA, si unul dintre cele mai bune surse
de departe, este uleiul de nuca de cocos.


Ficatul si vezica biliara, nu au nevoie sa digere si sa
emulsioneze MCFA-ul, rezultand in energie instantanee, cresterea ratei
metabolice si productia de caldura, precum si circulatia  crescuta. Oricine
are o digestie alterata cu grasime sau cu vezica biliara eliminata, va beneficia
de pe urma uleiului de nuca de cocos, deoarece este un ulei usor de digerat.


Acidul lauric


Uleiul de nuca de cocos are multe beneficii de sanatate care sunt
atribuite prezentei de acid lauric. Atunci cand este prezent in organism, acidul
lauric este transformat in monolaurin, un compus care este foarte toxic pentru
bacterii, virusuri, fungi si alte microorganisme, datorita capacitatii sale de a
perturba membranele lipidice – practic le
distruge.


Monolaurina este eficace pentru a trata Candida albicans
si infectii fungice si piciorul atletului
(boala cutanata
localizata intre degetele de la picioare, caracterizata prin fisuri si crapaturi
mai mult sau mai putin adanci). Ea vizeaza, de asemenea, infectiile bacteriene,
cum ar fi rujeola si virusii, gripa, hepatita C si chiar HIV. De fapt,
cercetatorii din Filipine studiaza eficienta acidului lauric impotriva HIV /
SIDA datorita proprietatilor sale puternice anti-virale. Mai mult, acidul lauric
este non-toxic, facandu-l o alternativa mai buna la medicamentele moderne, care
sunt de obicei prescrise pentru virusi, precum si infectii fungice si
bacteriene.


Fara acid lauric, monolaurina nu poate fi produsa de organism.
Laptele matern este o alta sursa de acid lauric si singura de altfel, lucru ce
ar trebui sa explice incidentele infectiilor la copiii alaptati. A mai fost de
asemenea observat ca un consum regulat de ulei de nuca de cocos stimuleaza
imunitatea si reduce incidenta bolilor.


Beneficiile aduse sanatatii de uleiul de nuca de
cocos


Ingrijire parului
Acizii unici grasi din uleiul de nuca de cocos au o structura moleculara redusa
si trec liber in membrana celulelor parului; comparativ cu alte balsamuri
comerciale, acest ulei lucreaza pe firul de par din interior in
exterior.


Masarea scalpului cu ulei ne poate
scapa de matreata
. Matreata este cauzata de pielea uscata sau de
o conditie interna fungica care a ajuns la nivelul scalpului. Cu utilizarea
regulata, uleiul de nuca de cocos poate ucide ciuperca si elimina problemele de
matreata. Pentru conditionarea profunda a parului aveti nevoie de o lingurita
sau doua de ulei pe parul umed, lasat cat mai mult timp posibil (chiar si peste
noapte pentru un rezultat mai bun), va poate oferi o stralucire fermecatoare a
parului.



Ingrijire pielii
uleiul de nuca de cocos este un excelent balsam de piele, care contine
trigliceride cu lant mediu, grasimi naturale care penetreaza profund, hidrateaza
si actioneaza ca o bariera de protectie impotriva radicalilor liberi. Uleiul
ofera, de asemenea, protectie solara cu screening-ul de 20% la radiatiile
ultraviolete.


Uleiul de nuca de cocos este bogat in anti-oxidanti,
agenti microbieni naturali si acizi antibacterieni caphrylic si capric.

Capacitatea sa de a netezi pielea in timp ce o infuzeaza cu anti-oxidanti il
face un ulei perfect hidratant anti-imbatranire. In plus, contine vitamina E, un
alt antioxidant popular pentru grabirea recuperarii pielii uscate, arsurilor si
altor traume.


Pierderea in greutate
– acizii grasi cu lant mediu gasiti in uleiul de nuca de cocos poate accelera
metabolismul mai rapid decat acizii grasi cu lant lung, deoarece acestia sunt
usor de digerat si transformat in energie. De fapt, un studiu a raportat ca
acizii grasi cu lant mediu sunt de trei ori mai eficienti in cresterea
metabolismului decat cei cu lant lung; cercetatorii au ajuns la concluzia ca
pierderea in greutate eficienta poate fi realizata prin inlocuirea acizilor
grasi cu lant lung cu cei cu lant mediu.


Remediu natural pentru
pneumonie
– Intr-un studiu prezentat la The American College of
Chest Physicians pe 29 octombrie 2008, uleiul de cocos a fost gasit a oferi
pacientilor cu pneumonie, o usurare si calmare a simptomelor mult mai rapida.
Acest lucru ar putea fi o realizare pentru multi bolnavi, inseamnand o sedere
redusa in spital, cheltuieli mai mici medicale si o expunere mai mica pentru
pacient intr-un mediu spitalicesc. Mai mult decat atat, acesta este un plus
ieftin la antibioticele traditionale si nu are efecte secundare cunoscute.


Reduce riscul de diabet zaharat, boli
de inima si imbunatateste nivelul de colesterol
– Intr-un studiu
realizat pe subiecte te gen feminin, cu varsta cuprinsa intre 20 – 40 de ani,
jumatate dintre subiecti au fost instruiti sa ia un supliment de 30ml ulei de
soia, in timp ce cealalta jumatate a fost instruita sa ia un supliment de 30ml
de ulei de nuca de cocos, combinand in acelasi timp si cateva exercitii moderate
pe o perioada de 12 saptamani. Rezultatele studiului au aratat ca, desi ambele
grupuri de femei au avut o scadere a indicelui de masa corporala (IMC), numai
femeile care au luat ulei de nuca de cocos au aratat o scadere notabila in
circumferinta taliei, reducand in mod semnificativ riscul de boli precum diabet
zaharat de tip II si boli de inima.


In plus, studiul a aratat, de asemenea, faptul ca subiectii care
au prezentat o imbunatatire a colesterolului, impreuna cu niveluri mai ridicate
de HDL si un raport mai mare HDL:LDL au fost cele care au consumat ulei de nuca
de cocos. Subiectii care au luat in schimb ulei de soia, nu au avut parte de
aceleasi beneficii.


Ajuta la sanatatea oaselor si
amelioreaza oboseala cronica
– cercetatorii au gasit ca uleiul
de nuca de cocos ajuta la prevenirea osteoporozei, deoarece ajuta la absorbtia
nutrientilor de minerale, cum ar fi calciu si magneziu – minerale importante
pentru lupta impotriva osteoporozei.


In plus, acizii grasi cu lant mediu din uleiul de nuca de cocos
produce energie, mai degraba decat tesut adipos, imbunatatind astfel
metabolismul si prevenind oboseala. A fost demonstrat de asemenea ca distruge
organismele din organism, care extrag toata puterea si contribuie la starea de
oboseala.


Boala Alzheimer – Dr.
Mary Newport, dupa ce a esuat in a obtine un tratament pentru dementa sotului
ei, a descoperit ca uleiul de nuca de cocos natural contine trigliceride cu lant
mediu (MCT). Prin urmare, ea i-a dat sotul ei, 1 lingura de ulei de nuca de
cocos de doua ori pe zi, timp de o luna si jumatate si l-a vazut aproape complet
recuperat.


Altele beneficii – in
afara de beneficiile pentru sanatate mentionate mai devreme, uleiul de nuca de
cocos mai are si alte utilizari:


– Protejeaza impotriva cancerului, HIV-ului si a altor boli
infectioase
– Ucide bacteriile si parazitii, cum ar fi viermii plati asemeni
unei benzi si distomatoza hepatica, sau fascioloza (o boala parazitara a
ficatului, consecutiva infestarii cu fasciola hepatica (numita si galbeaza mare
a ficatului))
– Usureaza refluxul de acid, ajuta la o buna functionare a
intestinului
– Reduce incidenta de hemoroizi
– Vindeca si
amelioreaza problemele intestinale
– Calmeaza durerile de
urechi
– Amelioreaza simptomele legate de extinderea
prostatei
– Intareste ficatul si protejeaza impotriva degenerarii
acestuia
– Reduce incidenta crizelor epileptice
– Reduce
inflamarea articulatiilor si muschilor
– Usureaza neuropatiile si
mancarimea de diabet


Cat de mult ulei ar trebui sa fie luat pentru a
ne bucura de beneficiile sale?


Conform cercetatorilor, un adult ar trebui sa consume in jur de 3
linguri si jumatate de ulei de nuca de cocos zilnic: o cantitate egala cu
MCFA-ul unui sugar intr-o singura zi. Beneficiile uleiului de nuca de cocos sunt
derivate din valoarea nutritiva a acizilor grasi cu lant mediu (MCFA-ului).
Pentru cei care nu sunt obisnuiti ca dieta lor sa contina ulei de nuca de cocos,
cel mai bine este sa inceapa cu o cantitate mai mica si sa observe cum
reactioneaza organismul inainte si dupa cantitatea
ingerata.


Are uleiul de nuca de cocos efecte secundare
negative?


Uleiul de nuca de cocos nu are efecte secundare cunoscute. Cu
toate acestea, daca este folosit intr-o dieta saraca in grasimi, o reactie
adversa frecventa ar fi diareea. Nu este, probabil, recomandabil sa se inceapa
cu o cantitate mare imediat.


In tarile producatoare de nuca de cocos, se considera ca uleiul de
nuca de cocos este benefic pentru femeile gravide si pentru cele care alapteaza;
occidentalii il folosesc pentru o dieta saraca in grasimi, cu toate acestea,
femeile sunt avertizate sa nu experimenteze uleiul de nuca de cocos in timpul
sarcinii, daca organismul nu este obisnuit cu acesta. Daca ati folosit uleiul de
nuca de cocos cu regularitate fara reactii adverse, nu exista nici un motiv
pentru a intrerupe consumul.


Forumuri recomandate la
Supereva


 Super Sanatate
>>


S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.