Secretul alimentatiei – enzimele

0 713

Aflasem dintr-un articol recent

 ca Doctorul elvetian Paul Kutschoff, a fost primul care a demonstrat,
in anul 1930, ca organismul uman are nevoie de minimum 50% hrana vie intr-o zi,
pentru ca sa functioneze optim. Hrana vie este mancare care contine enzime.
Toate organismele vii contin enzime. Unde nu exista enzime, nu exista
viata.


Deci, este esential pentru un organism sanatos sa-si
pastreze echilibrul enzimatic pentru a nu se imbolnavi. Enzimele se
gasesc in toate alimente vii:


– in fructele si legumele crude
– in laptele proaspat
– nefiert, nepasteurizat
– in cerealele si semintele germinate
– multe
alte alimente vii: oua crude, miere de albine proaspata
– in suplimente
nutritive cu enzime


Asadar sa le luam pe fiecare in parte:


1. Fructele si legumele crude


Toate fructele si legumele crude si proaspete contin
enzime. Cu cat sunt mai proaspete cu atat continutul lor de enzime este mai
mare. Un mar care tocmai l-ai cules din pom, are mai multe enzime fata de unul
pe care l-ai cules ieri sau alaltaieri. De aceea este bine sa alegi merele din
gradina sau cele din piata, decat cele din supermarket – aduse de la mii de km
departare.



Ceea ce probabil nu stiai despre cele din supermarket, e
ca majoritatea alimentelor aduse din import nu contin deloc enzime, desi par
alimente vii si crude. Asadar, un fruct crud din supermarket care este aparent
viu, poate fi un aliment mort – fara urma de viata in el.


Ce omoara enzimele din fructe si legume
?


Radiatiile GAMA – Majoritatea (ca sa nu
zic toate) fructelor si legumelor aduse din alte tari (din import) sunt moarte,
deoarece ele sunt iradiate cu radiatii gama. Iradierea fructelor si legumelor se
foloseste pentru a le conserva pentru o perioada cat mai lunga de timp – motiv
pentru care alimentele vegetale din supermarket isi pastreaza aspectul
“impecabil”  3-4 luni de zile.


Partea si mai proasta este ca, aceste alimente, nu numai
ca nu iti dau nicio enzima, dar sunt si foarte daunatoare pentru organism,
deoarece aceste radiatii modifica structura ADN-ului acelui aliment – ii
afacteaza direct informatia genetica.


Izotoptul radioactiv folosit in procesul de iradiere
este: cobalt-60 – care s-a demonstrat ca are potential cancerigen si
imbolnaveste in special ficatul, rinichii si oasele.


Pesticidele – sunt substante care au
rolul de a proteja planata de daunatori (insecte, bacterii etc), insa in esenta
ele sunt niste otravuri. Pe de-o parte omoara gandacii si insectele, pe de alta
parte strica echilibrul enzimatic al plantei repective. Si mai mult decat atat,
pesticidele sunt otravuri si pentru organismul uman.


Daca de alimentele iradiate este greu sa te feresti, de
cele cu pesticide este si mai greu, deoarece se gasesc atat la plante cat si
animale. Noi mancam vegetalele stropite cu tot felul de pesticide, dar cu
aceleasi plante hranim si animalele. Astfel avem si carnea animalelor intoxicata
cu pesticide, nu doar plantele.


Rezultatele unor studii pe pesticide ne spun
asa:


 – majoritatea pesticidelor provoaca cancer

 – Atrazina (o pesticida folosita in culturile de porumb) – s-a
demonstrat ca daca este consumata de femeile insarcinate, modifica gena
responsabila pentru greutatea fetului, astfel incat copilul va fi predispus la
obezitate inca dinainte sa se nasca. Mai mult decat atat, un alt studiu a
demonstrat ca, din cauza alimentelor pline de pesticide pe care noi le consumam,
laptele mamar este de 4-5 ori mai infestat cu pesticide decat laptele de
vaca
 – pesticidele au efect cumulativ


Cum sa te feresti de
pesticide?


In cazul alimentelor iradiate solutia
este foarte simpla si la indemana oricui: alege intotdeauna alimentele romanesti
, locale, de la batranii din piata


In cazul pesticidelor exista o o metoda
foarte simpla de “curatare” a alimentelor, si anume: spalarea. Este demonstrat
ca prin simpla spalare cu apa a fructelor si a legumelor, eliminam peste 80% din
pesticidele provenite din stropirea lor cu diferite substante
chimice.


2. Laptele proaspat


Laptele este un aliment minunat pentru sanatate, atat
timp cat contine enzime. Laptele “crud” (nefiert/nepasteurizat) contine peste 60
de tipuri de enzime (asadar este un aliment cu adevarat viu). Aceste enzime fac
din lapte un aliment sanatos si vindecator, motiv pentru care este considerat de
catre unii terapeuti o arma puternica in lupta cu bolile.



Pe de alta parte, despre laptele pasteurizat (de pe
rafturile magazinelor)  nu se poate spune acelasi lucru, el este un aliment
mort, doarece au murit toate enzimele din el.


Prin pasteurizare laptele se dezechilibreaza la
nivel de nutrienti:


– pierde 70% din vitaminele A, D si E.
– pierde 50%
din vitamina C
– vitaminele B6 si B12 se distrug complet
– mineralele care
raman isi pierd intre 60 si 80% din biodisponibilitate (adica nu mai pot fi
utilizate de corpul tau)
– enzimele din el aveau exact rolul acesta – sa
ajute corpul sa se foloseasca de nutrientii din lapte. Cum ele nu mai sunt,
laptele nu mai poate fi valorificat de corp. Adica o sa ti se intample sa
mananci zilnic lapte si totusi sa ai lipsa de calciu


Cat despre laptele fiert, el nu pierde atat de multi
nutrienti ca laptele pasteurizat, dar pierde si el toate enzimele, si devine un
aliment mort.


Solutii pentru lapte?


Si la acest capitol, Romania este inca o tara
privilegiata, chiar daca majoritatea oamenilor nu constientizeaza asta. Suntem
una din putinele tari din Europa unde se mai poate cumpara lapte proaspat (crud)
si nepasteurizat.


Solutia este aceeasi ca la fructe si legume: alege
intotdeauna laptele “crud” de la tarani – deoarece este singurul lapte care
contine acele enzime vindecatoare pentru organismul uman.


Lactatele fermentate
(iaurtul)


Iaurtul este de fapt un lapte care a fermentat sub
actiunea anumitor culturi de bacterii (benefice pentru sanatea omului) – se mai
numesc probiotice ( “pro”= pentru, “bios”=viata  – opusul antibioticelor)
.


Acele bacterii se dezvolta de la sine in laptele viu,
care contine enzime. Un lapte preparat termic (fara enzime) se transforma in
iaurt doar daca i se adauga acele bacterii (Lactobacillus bulgaricus si
Streptococus termophilus) – adica i se adauga o lingura de iaurt. Dupa cum vezi,
bacteriile probiotice pot transforma laptele “mort” (fara enzime) in iaurt viu
(cu enzime).


Beneficiile iaurtului sunt
nepretuite:


 – bacteriile probiotice stau la baza florei
intestinale – care este pilonul de baza la imunitatii; pentru un sistem
imunitare de fier, iaurtul e un aliment obligatoriu.
 – este cel mai bun
medicament dupa un tratamentu cu antibiotice
 – enzimele din el fac din
iaurt un aliment usor digerabil si cu o biodisponibilitate mare a nutrientilor:
calciu, iod, fosfor, potasiu, zinc,vit. D, B2, B5 si B12.
 –
imbunatateste sanatatea generala a organismului; are beneficii in ameliorarea
bolilor cronice (cancer, hipertensiune, ateroscleroza, artrita, osteoporoza,
candidoza etc).


Majoritatea iaurturilor cumparate din magazin nu sunt
iaurturi, fiindca nu au in ele nici urma de enzime si probiotice.


Cum sa alegi iaurtul cel mai
sanatos?


Ai 2 variante: sa cumperi de la magazin sau sa-ti faci
propriul iaurt acasa (cea mai buna alegere).


Cand cumperi iaurt de la magazin trebui sa tii
cont de urmatoarele aspecte:


 – sa aiba termen de valabilitate de maximum 1 luna
– cele cu termen de valabilitate scurt, sunt in majoritatea cazurilor iaurturi
vii.
 – sa aiba culturile bacterii scrise pe eticheta ( Lactobacillus
bulgaricus si Streptococus termophilus, insa cuvantul magic este active. Daca
scrie bacterii active insemana ca bacteriile sunt vii)
 – sa nu fie
inducit ( iaurt de fructe)


Cea mai buna
alegere pe care o poti face in ceea ce priveste iaurtul, este sa-ti prepari
propriul iaurt acasa. Cum faci iaurtul:


Cumperi lapte de casa proaspat de la tarani ( se poate
face si din lapte cumparat – insa cea mai buna alegere e laptele de casa). Il
pui intr-un ulcior/castron/bol (cel mai bine ar fi intr-un vas de lut), ii
adaugi o lingura de iaurt (la inceput poti alege unul dintre cele sanatoase din
comert, dupa care vei folosi cate o lingura din iaurtul pe care l-ai facut in
zilele precedente); de asemenea poti desface o pastila de suplimente cu
probiotice, pe care s-o torni in lapte.


Acoperi vasul si-l lasi la temperatura camerei de seara
pana dimineata. Dimineata urmatoare poti sa-ti incepi cu un aliment viu,
vindecator si 100% natural.


Laptele de casa se transforma in iaurt si daca nu adaugi
acea lingura de iaurt, insa se transforma mult mai greu (in cam 2-3 zile), de
aceea, pentru a avea iaurt de seara pana dimineata,  eu pun mereu acea
lingurura de iaurt si in laptele proaspat.


Cerealele inegrale pe care le consumi la micul dejun
ascund in ele o multime de enzime, foarte benefice pentru organismul uman, dar
care sunt inactive. Asadar, sper ca ai inteles ca aici vorbim despre cerealele
integrale, si in niciun caz despre cele procesate si indulcite. Cele procesate
nu mai au in ele nici urma viata (de enzime).


3. Enzimele inactive


Enzimele din cereale si seminte sunt tinute inactive de
catre anumiti inhibitori enzimatici naturali, care se gasesc in planta
respectiva. Acesti inhibitori de enzime au rolul de a nu lasa semintele
plantelor sa incolteasca (sa germineze) decat atunci cand se afla conditii
favorabile pentru dezvoltare(caldura, umiditate etc).


Cat timp enzimele nu sunt active, cerealele devin
alimente care nu pot fi digerate in totalitate, si astfel devin alimente care
fac de obicei mai mult rau decat bine. Mai mult decat atat, s-a demonstrat ca
inhibitorii de enzime din cereale inhiba activitatea enzimelor digestive din
organismul uman.


Cum sa activezi enzimele din cereale si seminte – prin
inmuiere in apa calduta. Daca vrei sa mananci cereale la micul dejun, pune-le
intr-un castron cu apa calda(nu foarte calda) de seara si lasa-le asa pana
dimineata.


Ce tip de cereale si seminte se pot
folosi?


Majoritatea: ovez, secara, orz, grau, seminte de in,
seminte se susan, seminte de susan etc.


4. Oul crud


Oul este un aliment viu care contine enzime foarte
benefice pentru sanatate, atata timp cat este consumat crud (negatit). Chiar si
gatit, oul este un aliment foarte bogat in nutrienti ( proteine de inalta
calitate, Vitaminele din complexul B, Vitamina D, fossfor, iod, zinc, seleniu,
magneziu etc.), insa doar in oul crud se gasesc enzime.



Enzimele fac din ou un aliment usor digerabil, si ii dau
un plus de biodisponibilitate(adica organismul poate folosi de o cantitate mai
mare de nutrienti din el). Mai mult decat atat, studiile arata ca un consum
regulat de oua crude intareste sistemul imunitar. Trebuie sa te asiguri ca alegi
ouale sanatoase, provenite de la gaini crescute cat mai natural (de la tarani
sau din propria curte)


Mierea de albine proaspata


“Mierea de casa” e un medicament cu adevarat vindecator
pe care natura ni-l ofera. Nu numai ca, contine foarte multe enzime, dar contine
si cantitati insemnate de vitamine si minerale(in special vit. B2, B6, magneziu,
fier). Ea trebuie consumata doar in cantitati foarte mici – asemenea unui
medicament.



Cum stii daca are enzime?


Cand mor enzimele din miere, aceasta se zahariseste.
Mierea zaharisita este miere fara enzime. Iar mierea 100% naturala o puteti gasi
doar la apicultor.


5. Suplimentele cu enzime


Pastilele cu enzime pot fi foarte folositoare, mai ales
iarna cand alimentele vii sunt mai greu de gasit. Ele pot fi o solutie pentru a
suplimenta enzimatiele digestive, insa ele n-o sa egaleze niciodata enzimele
care se gasesc in fructe si legume ( adica enzimele in forma lor
naturala).


Exista totusi si cateva lucruri care dauneaza
enzimelor si de care ar fi foarte bine sa te feresti:


Guma de mestecat – Cand mesteci
mancarea, transmiti un semnal creierului tau prin care-l anunti ca urmeaza sa
ajunga mancare in stomac. Cand primeste acest semnal, creierul comanda
stomacului sa produca enzime si va risipi astfel enzimele de care ai nevoie
atunci cand digeri hrana. In timp, se poate deregla acest mecanism reflex de
producere a enzimelor – rezultand balonari, indigestii si mancare incomplet
digerata (care duce in timp la boli cronice).


Combinarea incorecta a alimentelor –
Unele enzime functioneaza intr-un mediu acid iar altele in mediu mai alcalin.
Cand mediul este alcalin se dezactiveaza enzimele care lucreaza in mediu acid,
si vice-versa. Carnea este digerata de enzimele “acide” iar painea si
amidonoasele sunt digerate de enzimele “alcaline”.


Chimicalele din alimente (conservant, pesticide)
Chimicalele folosite in industria alimentara nu numai ca distrug
enzimele din alimentele asupra carora sunt folosit, dar distrug enzimele si din
corpul tau. Axeaza-te pe mancare cat mai putin
procesata.
 
Forumuri recomandate
la Supereva


 Super Sanatate
>>


Despre sanatatea familiei mai
cititi


  • 10 probleme jenante ale
    pielii  si remediile lor

  • Cauzele genetice ale
    depresiei

  • Boala Lyme (Borelioza)

  • Infectiile transmise de
    animalele de companie (de casa)

  • Importanta protejarii
    copiilor de fumatul pasiv

  • Concediul de vara al
    familiei, sfaturi si recomandari de sanatate

  • Muscaturile de paianjen si
    scorpion

  • Telefonul mobil in
    atentie

  • Gripa porcina: sfaturi pentru
    parinti

  • Canicula: sfaturi de urmat pe
    timp de canicula

  • Totul despre alergii

  • Alergenii din jurul
    nostru

  • Infectia cu e.coli

  • Arsurile solare, tratamente
    la indemana

  • Ai grija cu cine iti lasi
    copiii acasa!

  • Anemia pernicioasa

  • Botulismul si masurile de
    prevenire

  • Terapia Bowen

  • 10 sfaturi pentru a evita
    raceala si gripa

  • Locuri unde se ascund
    microbii in casa

  • Intoxicatia cu ciuperci:
    semne si tratament

  • Durerile abdominale – ghid de
    semne si simptome

  • 12 riscuri ale abuzului de
    alcool

  • Pestele si continutul sau de
    mercur

  • Cauzele exterioare ale
    depresiei

    Familia Verde (interesata de problemele si
    dilemele ecologice ale prezentului)


  • Lasă un răspuns

    Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.