Reducerea cantitatii de sare ar putea fi daunatoare sanatatii

Necesitatea de a
reduce cantitatea de sare din alimentatia noastra a fost unul dintre cele mai
puternice mesaje de sanatate
publicate din ultimul deceniu.
Micsorarea consumului mediu zilnic de sare de la 8g pe persoana pana la 6g –
aproximativ o lingurita – ar salva aproximativ 17.000 de vieti pe an in Marea
Britanie. Acest lucru este posibil datorita reducerii cu 22% a numarului de
accidente vasculare cerebrale si cu 16% a atacurilor de cord.


Pe termen lung,
pana in 2025, obiectivul este de a micsora aportul de sare zilnic la 3
grame
. Dar unii experti sunt de parere ca si o cantitate prea
mica de sare poate fi la fel de periculoasa, iar reducerea ei ar putea conduce
la o crestere a numarului de decese cauzate de bolile de inima. Un document
publicat in Jurnalul American de Hipertensiune avertizeaza ca riscul de infarct
miocardic si accident vascular cerebral incepe sa creasca odata ce cantitatea de
sare consumata zilnic e mai mica de
6.25g.


Motivele care determina acest lucru
sunt neclare.
Cu toate acestea, exista o cantitate mica de dovezi ca
limitarea consumului de sare, ce duce la cresterea nivelului de colesterol si al
trigliceridelor – ambele grasimi daunatoare care provoaca boli de inima – si, de
asemenea, duc la rezistenta la insulina (etapele timpurii ale diabetului de tip
2).






Cercetatorii de la Colegiul de Medicina Albert Einstein din New York,
au emis un avertisment, dupa ce au adunat rezultatele a 23 de studii
diferite asupra efectelor sarii asupra organismului omenesc. Autorul
principal, Dr. Michael
Alderman
, este un fost presedinte al Societatii Americane
de Hipertensiune Arteriala, cel care, cu 5 ani in urma, si-a aratat
printre primii ingrijorarea cu privire la reducerea consumului de
sare.


El avertizeaza ca toti consumatorii ar trebui sa fie sfatuiti
sa nu incerce sa reduca aportul lor la 6g maxim zilnic, dar sa-l
pastrati la un nivel minim de 6.25g si un maxim de
15g
.


„Tot ce depaseste sau este sub acest nivel
poate conduce la cresterea riscului unui accident cardiovascular.”, spune dr.
Alderman. „Pentru cei care consuma in medie 8.75g pe zi, nu exista nici o dovada
ca modificarea aportului va imbunatati starea de sanatate. „Acumularea de dovezi
stiintifice a ridicat incertitudinea cu privire la efectele asupra sanatatii,
ale restrictiei pe scara larga.”


Dr. Alderman pune
sub semnul indoielii ceea ce alti experti in domeniul tensiunii arteriale
sustin
cu privire la reducerea consumului de sare. El insusi
recunoaste ca a fost platit o data cu 750 dolari la mijlocul anilor 1990 pentru
a participa la o reuniune, ca reprezentant al Institutului de Sare, al
producatorilor de sare din Statele Unite, si ca a facut parte benevol din
Consiliul consultativ asupra dietei timp de 12
ani.






„El a militat impotriva reducerii consumului de sare multi ani si a
lucrat indeaproape cu Institutul Sarii, spune profesorul Graham MacGregor, presedintele
Actiunii Consensului privind Sarea si Sanatatea (CASH), un organism
infiintat in Marea Britanie la mijlocul anilor 1990 pentru a milita in
favoarea reducerii cantitatii de sare. „Aceste afirmatii nu sunt noutati
si nu au dovezi foarte puternice”.


Dar Alderman Dr. insista: „nu am primit bani de la
Institutul Sarii, si nu am avut niciun alt interes comercial sau
implicatie. Pe scurt, nu am nici un conflict de
interese.”


Sarea joaca un rol
crucial in modul in care corpurile noastre functioneaza.

Denumirea sa chimica este de clorura de sodiu si este alcatuita din 40%
sodiu si 60% clorura
. Componenta de sodiu este vitala pentru
controlarea cantitatii de apa care circula in organism, ajutand la transmiterea
semnalelor nervoase, controleaza contractiile musculare si mentine echilibrul in
acidul din organism/echilibru alcalin.


Clorura ne ajuta in procesul de digestie,
precum si la transportul dioxidului de carbon in plamani. Indoielile cu privire
la siguranta consumului excesiv de sare au aparut pentru prima data cu 20 de ani
in urma, atunci cand un organism consultativ guvernamental din Marea Britanie, a
fost solicitat sa inceapa o represiune impotriva continutului de sare din
produsele alimentare de zi cu zi din cauza preocuparilor legaturii dintre
aceasta si hipertensiune.



Se crede ca excesul de sare creste tensiunea
arteriala prin retinerea apei in fluxul sanguin, care de altfel, ar fi eliminata
prin rinichi. Acest lucru determina o anumita presiune in vasele de sange din
jurul inimii, crescand riscul de accident vascular cerebral si atac de
cord.


Sarea apare in mod
natural, chiar daca in cantitati mici, in cele mai multe produse alimentare,
inclusiv in fructe si legume.
Cu toate acestea, aproximativ 75%
din sarea pe care o consumam provine din alimentele de la restaurante, mancarea
comanda si alimentele prelucrate, producatorii folosind-o drept o sursa ieftina
de arome.


De exemplu, un Big Mac de la McDonalds
contine 2.1g
, un mic dejun complet englezesc in jur de 4,5g, si o
placinta si un piure dintr-un bar in jurul valorii de 7.5g. Chiar si un castron
de fulgi de porumb pentru micul dejun – care ar putea fi perceput ca o masa
sanatoasa cu care sa-ti incepi ziua – contine 1g de
sare.


Avertismentele guvernamentale din Marea
Britanie privind aportul de sare au dus la scaderea consumului de la 9.5g la
8.1g pe zi in ultimii zece ani – lucru care, se estimeaza, a ajutat la salvarea
a 8.500 vieti pe an. In timp ce Marea Britanie are cel mai mic aport de sare din
orice tara dezvoltata din lume, multi experti spun ca mult mai multe vieti ar
putea fi salvate daca consumul de sare s-ar mai
diminua.


Dar, din cand in
cand, apar studii care pun la indoiala beneficiile consumului restrictiv de
sare.
In 1972, o lucrare publicata in New England in Jurnalul de
Medicina a demonstrat ca, cu cat cantitatea de sare consumata e mai mica, cu
atat nivelul reninei – o substanta secretata de rinichi – creste. Aceasta
crestere declanseaza o serie de evenimente care duc la cresterea riscului
aparitiei bolilor de inima.






Anul trecut, oamenii de stiinta de la
Universitatea Exeter au folosit date din sapte studii diferite, si au
ajuns la concluzia ca sunt prea putine dovezi care sa demonstreze
ca reducerea aportului de sare se traduce in mai putine decese
.
Mai mult decat atat, studiul a descoperit o crestere a riscului de deces
in randul persoanelor care sufera deja de insuficienta cardiaca si care au
consumat o dieta saraca in sare. Cele sapte studii au implicat 6.489
pacienti cu tensiune arteriala normala sau ridicata, supusi unei diete
sarace in sare. Aceste studii nu au demonstrat nici scaderea numarului de
decese nici incidenta bolilor de
inima.


Echipele de cercetare au avertizat ca
studiile care demonstreaza beneficiile obtinute prin restrictia de sare au
ignorat pur si simplu, faptul ca, consumatorii, probabil mananca si o
multime de fructe si legume, nu fumeaza si fac exercitii fizice in mod
regulat.


Profesorul Rod Taylor, care a condus studiul
la Universitatea Exeter, a declarat ca este imperios
necesar sa fie facute mai multe studii
pentru a evalua atat
pericolele cat si avantajele obtinute prin reducerea cantitatii de sare din
alimentatie. „Deoarece guvernele continua sa stabileasca o scadere mai mare a
cantitatii de sare zilnice, este foarte important sa facem unele studii de
cercetare pentru a obtine o intelegere deplina a beneficiilor si riscurilor de
reducere a aportului de sare”, a spus el.


Intre timp, in
2010, un studiu olandez a constatat o legatura
intre nivelurile
scazute de sodiu si un risc crescut de caderi si fracturi in randul persoanelor
in varsta. Cercetatorii au spus ca este posibil ca acest lucru sa se datoreze
scaderii calitatii oaselor (din cauza cantitatii mici de sare), chiar daca
voluntarii nu au aratat nici un semn de osteoporoza.
Exista mai mult de 40 de
studii care pun in evidenta diferentele dintre valorile tensiunii arteriale ale
persoanelor din tarile subdezvoltate (in care alimentele nu contin sare deloc,
sau foarte putina) si natiuni industrializate cu diete
sarate.


Actiunea Consensuala asupra Sarii si
Sanatatii recunoaste ca exista un deficit de dovezi
ca dietele sarace
in sare duc la mai putine decese, in primul rand din cauza logisticii in ceea ce
priveste studiul in sine, care este prohibitiva, apoi din cauza problemelor
etice care apar in a alimenta un grup de oameni cu o dieta bogata in
sare.


Dar profesorul MacGregor, unul dintre expertii
din Marea Britanie privind sarea si tensiunea arteriala, insista asupra faptului
ca dovezile cu privire la pericolele consumului excesiv de sare sunt
coplesitoare. „Unii oameni incearca sa creeze o
imagine prin care sa arate ca reducerea sarii este periculoasa, dar nu exista
nicio dovada buna care sa le sustina teoria
. Acest lucru este
similar cu cazul in care pericolul la care ne expune fumatul a fost dezvaluit,
dar unii inca insista asupra faptului ca tutunul nu provoaca cancer pulmonar.
Daca cineva vine cu dovezi reale (cu privire la riscurile reducerii cantitatii
de sare), in acest caz, CASH va analiza aceste dovezi cu multa
seriozitate.”


„Dar, in acest moment, dovada ca reducerea
aportului de sare sub 6g pe zi este daunatoare este umbrita de o multime de
dovezi epidemiologice care demonstreaza ca aceasta diminuare contribuie la
reducerea tensiunii arteriale si scade numarul de persoane care sufera atacuri
de cord sau accidente vasculare
cerebrale.”


Forumuri recomandate la
Supereva


 Super Sanatate
>>


Cure de sanatate
Cand avem
nevoie de o cura de detoxifiere?

Terapia indiana cu pietre
calde

Dieta pentru ochi sanatosi
Cura cu pepene rosu

Ceaiul
de zmeura – cura de detoxificare completa

Avantajele folosirii
saunei

Dieta de detoxificare in 5 zile
Dieta de lupta
impotriva cancerului la san

Dieta de detoxifiere pentru
femei

Ce stim despre terapia cu acupunctura si cum ne poate
ajuta?

Este hipnoza o metoda terapeutica?
Detoxifierea de
primavara

Reteta miraculoasa cu usturoi

    S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

    Lasă un răspuns

    Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.