Pentru fiecare aliment exista un sezon, culoare si gust

Medicina
Traditionala Chineza (TCM) preda teoria celor Cinci Elemente

, in care fiecare
element se refera la un sezon, aroma, culoare, organ, sistem corporal
si alte proprietati care influentteaza viata umana. Cunostintele intuitive ale organismului fac diferenta intre produsele
alimentare, nu numai intre vitamine dar si continutul lor mineral, gust, culoare
si chiar sezon.


Cele cinci
elemente

Mai jos veti observa modul in care fiecare element
interactioneaza cu sezonul, culoarea, organele, papilele gustative si emotia
primara – toate afecteaza sanatatea umana si
bunastarea.


Lemn – primavara – verde – ficat / vezica biliara
– acru – furie
Foc – vara timpurie – rosu – inima / intestin
subtire – amar – fericire
Pamant – sfarsitul verii – galben
– splina / stomac – gand – dulce
Metal – toamna – alb –
plamanii / intestin gros – picant – intristare
Apa – iarna –
negru – rinichii / vezica urinara – sarat –
frica


Fiecare culoare are foarte multe si diferite proprietati ale caror
efecte sunt parte din constelatia generala a unei sanatati bune. Deoarece
alimentele, organele si anotimpurile sunt inextricabil legate, anumite alimente
in timpul sezoanelor lor desemnate, cresc efectele asupra organismului pentru a
preveni si vindeca atat boala in organe cat si in sistemele
conexe.


Protejati si vindecati cu alimente colorate
Alimentele rosii
– hraneste inima, sistemul
circulator, creierul, intestinul subtire, ochii. Alimentele comune cu pigmenti
rosii puternici sunt: morcovi, rosii, capsuni, rodii, cirese, zmeura, afine,
cartofi dulci, ardei rosu. Alimentele rosii sunt bogate in licopen, antioxidanti
si antocianine, stimuleaza sistemul imunitar, lupta impotriva radicalilor liberi
si protejeaza impotriva cancerului si problemelor de
vedere.



Alimentele verzi
hranesc ficatul si vezicula biliara, imbunatatesc vederea si stimuleaza
imunitatea. Spanacul ofera cea mai buna hrana pentru ficat in conformitate cu
TCM, la fel ca si salata, varza, fasolea verde, broccoli, castraveti, telina si
Bok choy.



Alimentele galbene
hranesc stomacul si splina, amelioreaza ulcerele la nivelul gurii, dureri
musculare, diminueaza umflaturile, au proprietati diuretice si ajuta pancreasul
sa produca insulina. Alege papadia – un tonic comun diuretic pe baza de plante –
grapefruit, pepene galben, orz, praz, dovleci, mere galbene, galbenusul de ou,
porumb, soia.



Alimentele negre
hranesc si consolideaza rinichii, vezica urinara si tractul urinar. Alegeti orez
negru, seminte de susan negru, nuci, alge negre, coacaze, castraveti de mare,
ciuperci urechi de lemn. Alimentele negre protejeaza impotriva pietrelor la
rinichi si cancer.



Alimentele albe
sprijina plamanii si intestinul gros: pere, ridiche alba, ceapa, usturoi, fasole
alba, pepenele galben de iarna, tofu, conopida, jicama. Alimentele albe sunt
bogate in alicina, care reduce  zaharul din sange si are puternice
proprietati anti-inflamatorii si antioxidante pentru a lupta impotriva
cancerului si a bolilor de inima.



Gust si pofte
Dorinta de a degusta anumite
produse alimentare reprezinta adesea inteligenta naturala a corpului – este
intelept sa acorzi atentie la orice pofte alimentare neobisnuite. Atunci cand
organismul este in echilibru, el stie instinctiv ceea ce are
nevoie.


Forumuri recomandate la
Supereva


 Super Sanatate
>>


S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.