Pentru fiecare aliment exista un sezon, culoare si gust

0 344

Medicina Traditionala Chineza (TCM) preda teoria celor Cinci Elemente, in care fiecare element se refera la un sezon, aroma, culoare, organ, sistem corporal si alte proprietati care influentteaza viata umana. Cunostintele intuitive ale organismului fac diferenta intre produsele alimentare, nu numai intre vitamine dar si continutul lor mineral, gust, culoare si chiar sezon.

Cele cinci elemente

Mai jos veti observa modul in care fiecare element interactioneaza cu sezonul, culoarea, organele, papilele gustative si emotia primara – toate afecteaza sanatatea umana si bunastarea.

Lemn – primavara – verde – ficat / vezica biliara – acru – furie
Foc – vara timpurie – rosu – inima / intestin subtire – amar – fericire
Pamant – sfarsitul verii – galben – splina / stomac – gand – dulce
Metal – toamna – alb – plamanii / intestin gros – picant – intristare
Apa – iarna – negru – rinichii / vezica urinara – sarat – frica

Fiecare culoare are foarte multe si diferite proprietati ale caror efecte sunt parte din constelatia generala a unei sanatati bune. Deoarece alimentele, organele si anotimpurile sunt inextricabil legate, anumite alimente in timpul sezoanelor lor desemnate, cresc efectele asupra organismului pentru a preveni si vindeca atat boala in organe cat si in sistemele conexe.

Protejati si vindecati cu alimente colorate

Alimentele rosii – hranesc inima, sistemul circulator, creierul, intestinul subtire, ochii. Alimentele comune cu pigmenti rosii puternici sunt: morcovi, rosii, capsuni, rodii, cirese, zmeura, afine, cartofi dulci, ardei rosu. Alimentele rosii sunt bogate in licopen, antioxidanti si antocianine, stimuleaza sistemul imunitar, lupta impotriva radicalilor liberi si protejeaza impotriva cancerului si problemelor de vedere.

Alimentele verzi – hranesc ficatul si vezicula biliara, imbunatatesc vederea si stimuleaza imunitatea. Spanacul ofera cea mai buna hrana pentru ficat in conformitate cu TCM, la fel ca si salata, varza, fasolea verde, broccoli, castraveti, telina si Bok choy.

Alimentele galbene – hranesc stomacul si splina, amelioreaza ulcerele la nivelul gurii, dureri musculare, diminueaza umflaturile, au proprietati diuretice si ajuta pancreasul sa produca insulina. Alege papadia – un tonic comun diuretic pe baza de plante – grapefruit, pepene galben, orz, praz, dovleci, mere galbene, galbenusul de ou, porumb, soia.

Alimentele negre – hranesc si consolideaza rinichii, vezica urinara si tractul urinar. Alegeti orez negru, seminte de susan negru, nuci, alge negre, coacaze, castraveti de mare, ciuperci urechi de lemn. Alimentele negre protejeaza impotriva pietrelor la rinichi si cancer.

Alimentele albe – sprijina plamanii si intestinul gros: pere, ridiche alba, ceapa, usturoi, fasole alba, pepenele galben de iarna, tofu, conopida, jicama. Alimentele albe sunt bogate in alicina, care reduce  zaharul din sange si are puternice proprietati anti-inflamatorii si antioxidante pentru a lupta impotriva cancerului si a bolilor de inima.

Gust si pofte

Dorinta de a degusta anumite produse alimentare reprezinta adesea inteligenta naturala a corpului – este intelept sa acorzi atentie la orice pofte alimentare neobisnuite. Atunci cand organismul este in echilibru, el stie instinctiv ceea ce are nevoie.

de citit neaparat: Sarea, zaharul,grasimile si dependenta cu care se imbogatesc gigantii industriei alimentare

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.