Pasca cu branza de vaci


 timp de preparare: 2 ore


Ingrediente:


Aluatul:



  • 600 g făină,
  • 30 g drojdie,
  • 3-4 ouă,
  • 200 g zahăr,
  • 100 g unt,
  • 60 ml ulei,
  • 1 pahar lapte,
  • 1 pahar praf de sare.

Umplutura:



  • 800 g brânză de vaci,
  • 200 g zahăr,
  • 1 lingură făină,
  • 3-4 ouă,
  • 1 lingură griş,
  • 100 g stafide,
  • coajă de lămâie rasă,
  • zahăr vanilat,
  • sare,
  • 50 g unt,
  • 100 g smântână .

Prepararea aluatului:


Se amesteca drojdia, o lingurita de zahar si sarea cu apa calduta si se lasa
la cald. Intr-o oala se fierbe laptele iar cind a dat in clocot se adauga citeva
linguri de faina si zahar vanilat, iar cand s-a mai racit se adauga drojdia si
se amesteca bine, dupa care se lasa la un loc cald. Galbenusurile se fraca cu
sare, apoi cu zaharul pina se obtine o crema. Se cerne faina intr-un lighean
adaugind laptele, galbenusurile, si albusurile batute spuma (ajutor). Se
framanta bine(ajutor) cca. 30 min in cazul in care o framantam manual. Se
acopera cu un prosop si se lasa la crescut intr-un loc cald si fara curenti de
aer aproximativ 3 ore. cind a crescut se iau din aluat bucati cu mina unsa cu
ulei si se pun in tavi de cozonac(ajutor) ungind cu galbenus de ou pe deasupra
dupa care bagam tava in cuptorul incins.
Se poate face o compozitie din nuca
macinata(ajutor) cu zahar, rahat, stafide, pe deasupra se pun jumatati de mieji
de nuca (atentie nu puneti foarte multa compozitie in interior pentru ca
cozonacul nu va mai creste).


Pregatirea pascai


Din el se întinde pe planşeta unsă cu ulei o foaie groasă de 1 cm şi de
mărimea fundului formei în care se va coace. (Din aluat se opreşte o bucată
pentru un şnur.) Se ia o formă rotundă din cele mai mari, se unge cu unt, se
presară cu pesmet alb fin, şi se aşează foaia de aluat pe fundul formei. Apoi se
mai ia o bucată de aluat, se pune pe planşetă şi se întinde în formă cilindrică
de grosimea unui creion. Aceasta se pune în două, se răsuceşte ca un şnur, se
aşează pe foaia de aluat de jur-împrejurul ei ca un fel de bordură lipită de
pereţii formei şi se lasă să crească acoperită cu un şervet şi ţinută la un loc
călduţ.


Brânza, scursă bine de zer, se dă prin sită, se amestecă, adăugând pe rând
gălbenuşurile, untul topit, smântâna, zahărul, sarea, coaja de lămâie rasă şi o
parte din stafidele spălate. Se amestecă, şi, la urmă, se adaugă albuşurile
bătute spumă, făina, grişul, se amestecă din nou şi se pune în tava căptuşită cu
aluat, întinzând-o uniform. Se presară deasupra restul de stafide şi se unde cu
ou. Deasupra umpluturii se poate aranja, din aluat, un grilaj. Se introduce în
cuptorul cu foc moderat, să se rumenească bine, fără să se ardă.

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.