Dieta Montignac – principii de baza

Dieta Montignac este gandita si facuta celebra de francezul Michel Montignac.
Aceasta dieta a devenit celebra odata cu publicarea cartii sale
Mananc deci Slabesc in anul 1987.








Dieta Montignac este mai mult un regim de viata decat o dieta, iar
deviza acestui program de slabire este „Ma hranesc, deci slabesc”.


Dieta incearca sa combine dieta cu gastronomia, mergand pe principiul
ca nu este necesar sa te abtii de la mancare pentru a slabi.


Dieta Montignac ne invata cum sa combinam eficient alimentele asa incat
sa slabim gradat. Dieta contine doua faze, prima fiind cea de pierdere in
greutate, iar cea de-a doua fiind cea de mentinere a greutatii la care s-a
ajuns.


Principii de baza pentru dieta
Montignac


Teoria caloriilor este
falsa

Primul lucru pe care il dieta Montignac este sa
desfiinteze teoria caloriilor. Michel Montignac considera teoria caloriilor o
pacaleala, o ipoteza simplista si lipsita de fundament real. Autorul explica ca
teoria caloriilor presupune ca scaderea necesarului caloric de la 2500 la 2000
de calorii va duce automat la o scadere in greutate. Dupa aceasta scadere in
greutate, orice crestere a aportului caloric va duce la ingrasare, iar pentru a
slabi mai mult va fi nevoie de mai putine calorii. De aici apare binecunoscutul
„efect yo-yo” al curelor de slabire – slabire urmata de ingrasare rapida. Daca
organismului i se vor da acum doar 2000 de calorii el va stoca 1700 ca energie
si restul de 300 ca grasimi. Efectul dupa un timp va fi opus celui scontat. Cu
toate ca vom manca mai putin, ne vom ingrasa.


Glucide bune si glucide rele

Autorul clasifica alimentele dupa indicele lor glicemic.
Indicele glicemic este un indicator care arata puterea glicemica a alimentelor.
Autorul ne ofera in cartea lui si un tabel cu indicele glicemic al alimentelor.
Alimentele se impart conform acestui tabel in glucide bune – alimente cu un
indice glicemic mai mic de 60 si glucide rele – alimente cu indicele glicemic
peste 60. Glucidele rele sunt cele care produc o crestere mare a nivelului
glucozei din sange. Printre ele se numara porumbul, faina alba, orezul rafinat
si cartoful.


Glucidele bune sint considerate cele cu indice glicemic 50, sau mai mic,
restul sint glucide rele si sint interzise complet. Atentie la unele alimente cu
indice glicemic mic, care sint totusi interzise, fiind glucido lipidice (de ex.
alunele)


Grasimile bune si grasimile rele

Michel Montignac face si o clasificare a lipidelor in functie de natura lor,
in lipide bune si rele. Lipidele rele sunt de fapt cele responsabile in general
pentru excesul de colesterol. Exemple de lipide bune sunt cele continute in
uleiurile vegetale si peste gras, iar cele rele sunt, spre exemplu, cele din
carne, mezeluri, unt si branza. Autorul recomanda sa limitam consumul lipidelor
rele.


Cat mai multe fibre
Dieta
Montignac incurajeaza consumul de fibre (substante continute in general de
leguminoase, fructe si cereale, cu rol in reglarea digestiei). Fibrele au rolul
de a impiedica absorbtia lipidelor si de a regla tranzitul intestinal.


Tabelul cu index glicemic


Bere-110
Cartofi copti
-95
Cartofi prajiti-95
Orez-95
Piure de cartofi-90
Orez
instant-90
Miere-90
Morcovi fierti-85
Fulgi de porumb -85
Floricele
de porumb simple -85
Faina alba -85
Chips de
cartofi-80
Dovleac-75
Pepene-75
Cereale
indulcite-70
Mars-70
Cartofi fierti fara coaja-70
Zahar-70
Nap,
gulii-70
Faina de porumb-70
Porumb-70
Cola-70
Paste fainoase (ca
niste spahgete dar mai groase)-70
Faina pentru piine neagra-65
Cartofi
fierti necuratati de coaja-65
Cartofi fierti in coaja-65
Conservant
clasic-65
Pepene galben-65
Banana-65
Suc portocale
prelucrat-65
Stafide-65
Orez alb cu bobul lung-60
Biscuiti dulci facuti
cu multa grasime-55
Biscuiti facuti cu unt-55
Paste albe-55
Piine din
faina de griu-50
Faina de hrisca-50
Clatite facute din faina de
hrisca-50
Cartofi dulci-50
Kiwi-50
Orez basmati-50
Orez integral
brun-50
Serbet-50
Paste fainoase din faina alba-45
Piine din
tarite-45
Spaghete al dente-45
Piine din faina integrala facuta dupa
reteta germana-40
Mazare proaspata-40
Struguri-40
Suc proaspat
portocale-40
Suc natural mere-40
Piine de secara-40
Paste fainoase din
faina de griu-40
Fasole-40
Piine proaspata 100% din griu
integral-40
Inghetata de vanilie-35
Taitei subtiri chinezesti-35
Porumb
indian-35
Seminte de talpa gistei originara din Peru-35
Mazare uscata
gatita-35
Morcovi cruzi-35
Iaurt normal-35
Iaurt
dietetic-35
Portocale-35
Pere, smochine-35
Caise confiate-35
Lapte
2%-30
Cereale de tarite-30
Piersici-30
Mere-30
Fasole
alba-30
Fasole verde-30
Linte maro-30
Marmelada f.z.-30
Cioco
neagra-22
Linte verde-22
Mazare -22
Cirese-22
Prune,
gref-22
Fructoza-20
Soia gatita-20
Alune,
arahide-20
Caise-20
Nuci-15
Ceapa-10
Usturoi-10
Legume verzi,
salata, ciuperci, rosii, vinete, piper verde, varza, broccoli,
etc.-10


Mai
departe
: Faza 1 | Faza 2.


S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.