Coacazul negru

Coacazul negru

Denumirea stiintifica: Ribes nigrum
Denumire populara: pomusor

Prezentare

Dintre fructele de padure, coacazele negre sunt printre cele mai apreciate. Arbustul de coacaz negru, apartinand familiei saxifragaceelor, are o inaltime de pana la doi metri. Tulpina este dreapta si puternic ramificata. Inflorescenta grupeaza intre 5 si 10 flori verzi-galbui la exterior si rosiatice in profunzime. Coacazul negru infloreste in aprilie-mai, iar fructele – niste boabe negre cu puncte galbene – se culeg in a doua parte a verii. Acest arbust, nu prea pretentios din punct de vedere al climei, solului si precipitatiilor, creste atat la munte, cat si in zonele mai joase.

Pentru alimentatia curenta sau pentru bucatarie se recolteaza fructele, care sunt dispuse in ciorchini.

Pentru uz medicinal se culeg nu numai fructele, ci si frunzele, din care se prepara infuzie, dar si decoct, tinctura, extract fluid.

Substante active importante: vitamina C – in cantitate foarte mare, chiar si in frunze, apoi potasiu, magneziu, calciu, pectina, emulsina.

Intrebuintari

Coacazul negru este folosit in tratarea unor boli cronice, cum ar fi reumatismul, artrita, guta, afectiunile ficatului, dar si in tratamente menite sa revigoreze intregul organism in caz de oboseala mare, de epuizare nervoasa.

Coacazul auriu

Fructele acestui arbust sunt galbui si au, la randu-le, o mare valoare alimentara si terapeutica. Printre altele, sunt indicate in inflamatii digestive si urinare, in constipatie, in caz de lipsa de minerale sau lipsa de pofta de mancare.

Coacazul rosu

Fructul de coacaz rosu are aproape aceleasi proprietati ca si coacazele aurii sau negre, fiind mai apropiat ca valoare terapeutica de coacazele aurii.

 

 

 

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.