Clatite negre cu sos de vanilie

0 866

Clatite negre cu sos de vanilie

Ingrediente:

  • 1 ceasca faina
  • 1/3 ceasca zahar
  • 1/3 ceasca cacao pudra
  • 2 oua batute usor
  • 1 ceasca lapte
  • 2 linguri unt, topit
  • 1 lingurita vanilie
  • 1/2 ceasca frisca lichida
  • 2 linguri zahar
  • ciocolata pentru decor

Pentru sos de vanilie:

  • 3 galbenusuri de ou
  • 3/4 ceasca lapte
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingurita vanilie
  • 1/4 lingurita nucsoara rasa fin

Mod de preparare:

Intr-un castron mic, se amesteca faina impreuna cu 1/3 ceasca de zahar si pudra de cacao. Intr-un alt bol, amesteca ouale cu laptele, untul si vanilia, apoi adauga amestecul de faina, si amesteca pana se combina. Aluatul se lasa sa stea la temperatura camerei timp de 20 minute.

Se incalzeste o tigaie unsa cu unt la foc mediu-mare, se toarna 3 linguri de aluat in centru apoi se ridica si se roteste astfel incat aluatul sa se intinda frumos. In total vor rezulta aproximativ 12 clatite. (Ajusteaza caldura dupa cum este necesar in timpul gatitului).

Intr-un bol mediu combina frisca lichida si 2 linguri de zahar. Bate cu un mixer electric la viteza medie pana se intareste.

Pentru sosul de vanilie (se face in avans cu o ra): intr-o cratita mica se amesteca galbenusurile cu laptele si zaharul. Se pune pe foc si se gateste amestecand continuu cu o lingura de lemn sau o spatula de cauciuc la foc mediu, pana cand amestecul se ingroasa. Se ia compozitia de pe foc si se adauga vanilia si nucsoara. Se lasa la racit asezand cratita intr-un bol cu apa rece si gheata, timp de 1 – 2 minute, amestecand constant. Se toarna sosul intr-un castron si se acopera cu folie de plastic pentru a preveni formarea unei cruste. Se lasa la racit pentru cel putin 1 ora, fara a se agita inainte de servire.

Pentru a servi, se indoaie fiecare clatita in jumatate, apoi inca o data formand un triunghi. Aseaza doua clatite intr-o farfurie, stropeste-le cu sos de vanilie, pune frisca si ciocolata rasa. Dupa preferinta poti adauga si fructe deasupra precum capsunile, etc.

autor: bucatar SE – Toare drepturile rezervate (c) 2013

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.