Cel mai sanatos aliment din lume

Viata unui
editor nu consta intr-o existenta ostentativa asa cum v-ati putea
astepta.
In cele mai multe zile, stau in fata calculatorului de la 4:30
dimineata pina la 11 noaptea. Imi petrec zilele facand de toate, de la scrierea
si editarea de articole, citind reviste, scriind scenarii, intervievand cei mai
buni experti din lume si incercand sa gasesc continutul articolului pe care il doriti si
de care aveti nevoie, care in acelasi timp, sa fie si educativ
si de divertisment.


Imi place munca mea pentru ca sunt in
masura sa ajut oamenii mai mult decat mi-am imaginat vreodata
,
si pentru ca invat ceva nou in fiecare zi. Dar multe dintre aceste revelatii
provin din cele mai neasteptate locuri. Si asta este exact ceea ce s-a intamplat
cu descoperirea mea recenta, si anume ceea ce cred eu ca ar putea fi cel mai
sanatos aliment din lume.


Voi fi primul care admite ca „experimentul-ou” a fost
ideea mea
, desi la prima vedere, ar parea egoista si partinitoare. Am
mancat multe oua, ani de zile, si uneori, omleta mea includea un numar atat de
mare de oua, incat, daca vi l-as spune, nu m-ati crede, sau mi-ati pune la
indoiala sanatatea mintala. Am vrut sa-mi evaluez obiceiurile alimentare si sa
vad daca descopar ceva mai mult decat stiam despre oua. Credeam ca stiu cat de
bune sunt pentru mine, dar nu am avut nici cea mai vaga idee cat de multe
beneficii ascunse am sa descopar. In acelasi timp, aceasta cautare nu era pentru
mine: era un drum proiectat pentru a va ajuta sa intelegeti simplitatea
miturilor alimentelor si flexibilitatea pe care o aveti cu orice plan de
alimentatie sanatoasa.


Vedeti, una dintre cele mai mari
probleme in industria sanatatii este ca ne complicam dietele.

Mancarea devine stresanta, problematica si negativa. Acesta este motivul pentru
care atat de multe diete esueaza: suntem victime ale masurilor extreme si ale
stiintei manipulate. Incercam sa rezumam solutii in planurile strategice
limitate, care sunt confuze, dificil de inteles si  greu de urmat. Nu e de
mirare ca pentru atat de multi oameni  mancatul devine o
povara.


Din acest motiv am facut „experimentul-ou”. Este
vorba despre intelegerea produselor alimentare, despre descoperirea celor
sanatoase, ca apoi sa facem ceea ce este cel mai bine pentru corpul nostru.
Putini au spus acest lucru mai bine decat Dr. Yoni
Freedhoff:





„Scopul dumneavoastra real? Traiti cea mai
sanatoasa viata de care va puteti bucura, nu pe cea mai sanatoasa pe care
o tolerati.
Da, daca trebuie sa pierdeti in greutate, va trebui
sa faceti schimbari. Dar, daca schimbarile sunt foarte diferite de ceea ce
sunteti si ceea ce va place, acest plan nu are sanse sa fie unul durabil.
Nu va faceti un scop din a ajunge la „greutatea ideala” ci la cea
mai potrivita greutate la care puteti ajunge traind cea mai sanatoasa
viata de care va puteti bucura
„.


Abordarea Freedhoff este atat de simpla si geniala – banuiesc
totusi ca cei mai multi oameni nu cred ca este suficienta pentru a fi in forma
si pentru a se simti sanatosi. Dar este exact ceea ce ar trebui facut pentru a
obtine  rezultatele dorite.


Exista multe alimente sanatoase, dar oul
este  unul dintre cele mai bune.



Educatia pentru o sanatate mai buna a fost motivatia pentru
proiectul curent care nu s-a dorit sa se refere la ou, cat la simplificarea
stiintei paralizante care inconjoara majoritatea alimentelor. Daca as putea
dovedi ca ouale sunt sanatoase, mai multe usi se vor deschide, permitandu-va sa
mancati si sa va bucurati si de alte alimente. Si cu cat deschidem mai multe
usi, cu atat mai multi oameni se vor bucura de o alimentatie sanatoasa, traind o
viata mai buna.


Referitor la acest aspect, iata 8
lucruri pe care le-am invatat (pana acum) despre oua
, dovezi ale
faptului ca sunt cele mai sanatoase alimente din lume si de ce ar trebui sa le
consumam.


1. Ouale nu
ingrasa

Nu am de gand sa va dezvalui numerele finale pana la
terminarea procesului, si analizele de sange sunt finalizate, dar va voi spune
ca mancand trei oua pe zi nu mi-a afectat sanatatea, ba chiar mi-a
imbunatatit-o. M-am simtit mai puternic, am pierdut din grasime (nu doar din
kilograme) si m-am simtit excelent. Si trebuie sa mentionez ca toate acestea
s-au intmplat in ciuda faptului ca am suferit doua accidente la spate si nu m-am
antrenat in aceasta perioada.


2. Relatia Oua-Colesterol este
inteleasa eronat

Ouale nu ridica nivelul colesterolului asa
cum credeti. Ba dimpotriva, combinarea lor cu o dieta slaba in carbohidrati duce
la cresterea colesterolului bun, (HDL), neafectandu-l pe cel rau (LDL). Adaugati
acest rezultat numarului in crestere al studiilor care demonstreaza cat de
benefic pentru colesterol este consumul de oua si devine foarte dificil sa
negati un adevar: oul este un aliment sanatos care nu cauzeaza probleme
cardiace.


3. Ouale sunt un aliment
super

Stiu ca suntem cu totii plictisiti de cuvinte iritante
precum „super alimente” sau „alimente puternice”, dar, uneori, eticheta se
potriveste atat de bine ca nu exista nici o modalitate mai buna de a descrie
ceea ce mananci. Ouale se incadreaza in aceasta categorie. Cercetarile au aratat
ca oualele  pot face orice, sa imbunatateasca atat sistemul imunitar, cat
si functiile creierului, sa contribuie la construirea masei musculare si
va  ajuta pielea sa arate mai bine. Si cercetarile continua. Recent,
cercetatorii canadieni au descoperit ca ouale au de doua ori mai multi
antioxidanti decat merele.


4. Ouale Diablo sunt
delicioase

Parte a acestui proces a insemnat
multiple incercari a diferitelor retete de preparare a oualelor. In timp ce eu ma
bucur consumand  oua, am, asemenea, o sotie, a caror papile gustative
sofisticate au nevoie de varietate. Ea nu poate manca omleta in fiecare zi a
saptamanii, drept pentru care am inceput sa consumam Oua Diablo ( o
adevarata desfatare culinara).  Eu nu adaug carnaciori, dar daca as manca carne de
porc, mi-as imagina ca ar putea imbunatati acest fel de mancare. Incercati
aceasta reteta rapida si usoara – urmariti filmul
video
si spuneti-mi ce credeti
lasand un comentariu la cest
articol.


5. Ouale nu sunt doar pentru micul
dejun
Am pus acum oua pe pizza, pe burgeri (noua mea reteta
favorita), si chiar si in fulgi de ovaz. Nu judecati pana cand nu le incercati.


6. Gatiti ouale pentru a descoperi
multe beneficii

Daca nu ati citit acest mesaj inteligent al Dr.
Mike Roussell

, ar trebui sa va uitati peste el. Acesta analizeaza unele
dintre cele mai simple mituri despre oua, printre care si ideea ca ouale crude
furnizeaza organismului multe  substante nutritive. Inca de cand am vazut
filmul „Rocky”, am fost intrigat de ideea de a consuma cateva oua crude. (Si de
intrigat ce am fost, am incercat si eu acest lucru in tinerete). Deci, sunt
ouale crude mai valoroase? Nu. De fapt, gatindu-le, va puteti asigura ca va
bucurati de mai multe beneficii nutritionale. Oh, da – si versiunea gatita are
gustul mult mai bun.



7. Gatiti ouale in grasimi
sanatoase

Obisnuiam sa tapetez tigaia cu unt, ulei de
masline sau un fel de spray atunci cand gateam oua. Si apoi am descoperit uleiul
de nuca de cocos care mi-a schimbat modul in care imi pregateam mesele. Uleiul
de nuca de cocos nu schimba gustul oualelor asa cum se intampla cu cel de
masline. Preferam intotdeauna ceea ce este mai gustos, dar uleiul de nuca de
cocos este intr-o stransa legatura cu scaderea tesutului adipos, cresterea
colesterolului bun si lupta impotriva virusilor (datorita acidului lauric). V-as
recomanda sa-l incercati si veti vedea ce poate sa faca pentru mesele
dumneavoastra.


8. Mancati galbenusul
oului
Doar in cazul in care acest aspect a fost pierdut prin
traducere, eu mananc trei oua intregi pe zi. Nu doar albusul. Iar motivul este
simplu: galbenusul este partea cea mai buna din ou, atat la gust cat si din
punct de vedere nutritiv. Galbenus este locul unde veti gasi toate vitaminele
liposolubile (A, D, E, K), precum si majoritatea de zinc, calciu, acid folic si
lecitina – cea care va imbunatateste memoria. Si nu putem uita vitamina B12,
despre care s-a fost demonstrat ca ajuta la distrugerea grasimilor. Si in timp
ce albusul ofera proteine, acestea sunt doar putin mai mult de 50% din suma
totala. Galbenusurile sunt partea care are cea mai mare valoare bilogica din ou,
fiind o masura a cat de multe proteine primeste corpul nostru de la un aliment.
Deci, daca sunteti in cautarea celui mai sanatos mod de a manca ouale,
consumati-le cu galbenus cu tot.


Bonus: un sfat
Am
sa recunosc ca, uneori, pot fi un pic zapacit. Imi place sa mananc oua fierte
tari, dar frecvent uit daca sunt tari sau crude. Acesta nu este un lucru bun.
Solutia: invartiti oul pe masa. In cazul in care se roteste, este fiert. In
cazul in care se balanseaza, sau nu se roteste asa de bine, este
crud.


In final, eu nu sunt aici sa va conving sa mancati
oua.
Iar cei carora nu le plac sau sunt alergici, pot fi complet
sanatosi, fara a se bucura de scrob, omleta, sau oua fierte. Ideea este sa
intrebati si sa cercetati ceea ce multi oameni cred ca ar fi adevarat, apoi sa
va construiti propria cale. Daca v-am ajutat macar sa luati in considerare o
abordare personalizata pentru propia sanatate si sa evitati dogma, atunci mi-am
atins scopul. Cea mai mare speranta a mea este ca veti descoperi ca
aveti mai multe optiuni mult mai bune decat ati crezut
, si ca o viata
sanatoasa nu trebuie sa fie un proces dificil, ci din
contra.


– Adam Bornstein


Forumuri recomandate la
Supereva


 Super Sanatate
>>


Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)



S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.