Apa de flori de portocal

Mamele cele mai devotate vor uneori să îşi facă o mică bucurie, să ia o gură
de aer, să mai vorbească şi despre altceva decât scutece, temperaturi, bube,
reţete pentru bebeluşi şi alte picanterii ale vieţii obişnuite, să poată bea o
cafea fără să se teamă că o pereche de mânuţe mici vor trage cana şi-şi vor
turna lichidul fierbinte pe tot trupşorul.


Am două prietene. Una e în Liban, cealaltă în Elveţia. Fetele noastre sunt
de-o vârstă. Anul viitor de 1 iunie, noi mamele lor, le vom lăsa cu bunicii, ne
vom urca în câte un avion low-cost şi ne vom opri pe terasa elveţiencei. Să bem
cafea albă şi să stăm la soare, să ne uităm la oameni şi să povestim, să citim o
jumătate de zi fără întrerupere şi să ne răsfăţăm cum de mult nu s-a mai
întâmplat… Până în iunie mai e, aşa că deocamdată visez şi mă tratez cu Apă de
flori de portocal.


 Rostiţi cu glas tare: Apă De Flori De
Portocal…

 
Sună ca din poveşti. Sună îndepărtat şi
parfumat. Apa de flori de portocal se obţine din distilarea florilor de portocal
amărui. Nici nu ştiam că există aşa ceva până când am primit cadou o sticluţă de
apă de flori de portocal, comandată din Franţa în Elveţia, purtată cu avionul de
la Geneva până în Drumul Taberei şi din Drumul Taberei până sub copacii parcului
Romniceanu unde mi-a fost înmânată cu ceremonie.


 






“Nu mai am răbdare, mi-a spus prietena mea, trebuie să-ţi dau ce ţi-am
adus…” Îmi pomenise de apa de flori de portocal pe când îmi vorbea de
cafeaua albă şi de alte mirodenii ciudate cu care urma să ne îmbătăm
simţurile şi papilele în plănuita noastră escapadă. Sticluţa albastră cu
apă de flori de portocal o ţin ascunsă printre şaluri şi eşarfe, în
sertarul meu din şifonier.


Teoretic, apa de flori de portocal este un ingredient pentru
cocktail-uri si prăjituri. Practic, câţiva stropi de apă de flori de
portocal puşi pe dischete demachiante ţinute preţ de câteva minute pe
pleoapele închise, fac minuni pentru ochii obosiţi. Veţi simţi mai întâi o
răcoare plăcută.


Mirosul vă va inunda nările şi vă va da o stare de bine. Lăsaţi apoi
dischetele pe noptieră: aerul se va
împrospăta…


Puneţi câteva picături de apă de flori de portocal într-un pahar cu gin şi
vermut şi veţi obţine un martini Victorian. Combinaţi-le cu ceai verde şi încă
3-4 picături de apă de trandafiri şi veţi obţine un parfum excepţional pentru un
ceai altfel inodor.


Tăiaţi câteva cubuleţe de pepene galben şi acoperiţi-le cu un sirop făcut din
miere şi apă de flori de portocale. Mai puneţi şi câteva felii de portocală pe
care aţi presărat o combinaţie de zahăr şi scorţişoară. Dacă adăugaţi şi câteva
căpşuni proaspete, obţineţi o delicioasă salată de fructe.


Siropurile cu care însiropaţi aluaturile de tort sau chiar baclavalele sunt
şi mai parfumate dacă puneţi şi apă de flori de portocal. O puteţi folosi şi
pentru glazuri.
Dacă aveţi o sticluţă cu atomizor, câteva “puf”-uri date la
încheietura mâinii vă vor da un “aer tropical.”


Una dintre cele mai faimoase băuturi din New Orleans, Gin
Fizz a fost inventată de Henry C. Ramos. Secretul aromei acestei băuturi şi a
texturii delicate? 3 picături de apă de flori de portocal şi albuşul de ou. Iată
reţeta:


• 60 ml grame de gin
• 3 picături de apă de flori de portocal

• 1 albuş de ou
• 1 linguriţă de zahăr
• 30 ml 
sirop de lămâie
• 15 ml sirop de lămâie verde (lime)
• un strop
de frişcă
• Apă minerală


Amestecaţi ingredientele cel puţin un minut. Scurgeţi conţinutul shaker-ului
într-un pahar înalt. Adăugaţi apa minerală. Amestecaţi din nou.


Serviţi cu un surâs.


 Forum recomandat


 Zona Artelor: Carti, filme,
televiziune … si alte genuri de
arta
.
 

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.