Alimente sarace in sare care va pacalesc papilele gustative

Oamenii de stiinta
au descoperit un nou mod de a reduce cu un sfert sarea si zaharul din produsele
alimentare

– si a obtine,
totusi, aceeasi aroma.


Cercetatorii din Olanda,
au patentat un nou mod de a spori gustul in timp ce utilizati cu 25% mai putina
sare. Cele mai mari cantitati de sare si zahar ajung la noi ascunse in
alimentatia noastra de zi cu zi, in paine si in produsele gata preparate, precum
si in carnea prelucrata. O treime din aportul de sare o gasim in
paine.


Oamenii de stiinta
olandezi au descoperit ca, prin adaugarea sarii sau zaharului neuniform

– in straturi (in loc sa fie amestecate) – aroma devine mai intensa. Contrastul
intre zonele foarte sarate si mai putin sarat si – zone foarte dulci si mai
putin dulci – este inregistrat ca fiind un gust mai puternic, astfel incat o
cantitate mai mica de sare sau zahar este necesara pentru a crea aceeasi
senzatie.



Dr. Markus Steiger, de la Universitatea Wageningen,
spune:
„Receptorii gustului de pe limba par sa raspunda mai
puternic la stimuli diferiti. Astfel, de exemplu, prin paine dintr-un amestec de
aluat sarat si non-sarat, sau o briosa din aluat dulce si una din unul ne-dulce,
consumatorii vor simti un gust mai intens – si gustul poate ramane acelasi cu
mai putina sare sau mai putin
zahar.”


Pentru a se asigura ca
diferenta nu este observata, cercetatorii din industria alimentara fac
experimente cu concentrate de zahar sau sare asezate in straturi sau sub forma
de spirala, in grosimi diferite, de la 2mm la
2cm.


Acum, ca descoperirea a
fost brevetata si este in curs de adoptare de catre doua mari companii
alimentare la nivel mondial, Vion si Friesland Campina, Dr. Steiger spune ca in
cativa ani, produsele care folosesc aceasta tehnologie vor fi pe rafturile
supermarketurilor.


El a adaugat ca
noile alimente sarace in grasimi ar putea fi, de asemenea, fabricate folosind
aceleasi principii.


„Tot ceea ce facem este sa
schimbam modul in care ingredientele sunt distribuite in produsele alimentare.
Produse cerealiere si de panificatie, in special, sunt principalii contribuitori
de sare in dieta, astfel incat reducerea cantitatii de sare ar duce la beneficii
semnificative in sanatate.”



Nutritionista Katharine Jenner, directorul al
CASH, a intampinat pozitiv descoperirea. „Pentru a obtine cantitatea recomandata
de sare de pana la 6g pe zi, va trebui sa ne obisnuim papilele gustative cu mai
putina sare, lucru care poate fi facut treptat, in timp.”, spune ea. „Dar pana
sa se intample acest lucru, orice tehnologie care ne ajuta sa consumam
mai putina sare va fi benefica pe termen lung
.” Dr. David Haslam, de la
Forumul National pentru Obezitate, a declarat ca in criza de obezitate in care
ne aflam, guvernul ar trebui sa determine companiile alimentare sa incurajeze
alimentatia sanatosa.


„Aceasta descoperire se
pliaza foarte bine cu cererea guvernului catre producatorii alimentari de a
reduce caloriile fara ca oamenii sa observe acest lucru. Ei ar dori ca
producatorii de alimente sa reduca cantitatea consumata de toata lumea
cu aproximativ 100 de calorii pe zi.
Aceasta tehnologie poate avea
capacitatea de a reduce o cantitate mare de zahar si de sare in acelasi timp,
asa incat pare a fi o veste buna”.


Forumuri recomandate la
Supereva


 Super Sanatate
>>


Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)


S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.