Adevarul despre oua

Odata demonizate ca fiind
rele pentru inima, ouale au fost repozitionate ca un produs alimentar sanatos in
ultimii ani
; cercetatorii au descoperit nu numai ca sunt bune pentru
inima, dar pot chiar sa va
ajute sa pierdeti in greutate.


Saptamana trecuta, cercetatorii canadieni au
publicat concluziile care ar putea sparge reputatia lor
hranitoare.


In studiul ce a cuprins 1.200 de subiecti cu o
varsta medie de 61 de ani, a fost sugerat ca acumularea placii carotide, o
substanta ceroasa care blocheaza vasele de sange si care este legata de bolile
cardiovasculare, a fost mai mare la persoanele care au consumat cel putin doua
oua pe saptamana.


Cercetatorii au acuzat in mod special
galbenusurile de oua pentru acest efect.



Britanicii consuma aproape 30 de milioane de
oua pe zi. Ar trebui sa isi reduca obiceiul  pentru a-si proteja
inimile?


Sunt ouale rele pentru colesterol sau
nu?


Cele mai recente studii canadiene „merg
impotriva curentului gandirii stiintifice actuale”, spune Helen Bond, de la
British Dietetic Association.


Acum cativa ani, Bruce Griffin, profesor de
metabolism nutritional la Universitatea din Surrey, a analizat 30 de studii
efectuate pe oua, timp de peste 30 de ani si a gasit ca ouale „nu au nici un
impact clinic semnificativ” asupra nivelului de
colesterol.


Ouale pot proteja inima


De fapt, un studiu in Jurnalul American de
Nutritie Clinica a gasit ca ouale au ajutat la mentinerea unui nivel sanatos de
presiune a sangelui, spune Helen Bond.


Anul trecut, oamenii de stiinta de la
Universitatea din Alberta au descoperit ca galbenusuri de ou contin 2 aminoacizi
importanti, triptofan si tirozina, si ca doua galbenusuri de ou crude, au de
aproape doua ori mai multi antioxidanti ca un
mar.


Prajirea sau fierberea reduc nivelurile de
antioxidanti la aproximativ jumatate.


Ouale sunt un aliment nutritional
puternic


Datorita schimbarilor in hrana gainilor, ouale
de astazi sunt mai sanatoase decat cele produse cu 30 de ani in
urma.


Ouale moderne contin 70 la suta mai multa
vitamina D si dublu cantitatea de
seleniu.


Aceste niveluri sunt mici in dieta
britanicilor, si legate de un risc crescut de cancer, boli cardiovasculare si de
infertilitate. Fiecare galbenus de ou prevede, de asemenea, 13 substante
nutritive esentiale.


Cate oua pot consuma?


Departamentul de Sanatate spune ca putem manca
cat de mai multe oua ne plac, atata timp cat acestea fac parte dintr-o dieta
sanatoasa, echilibrata. Nu exista nici o limita superioara, spune Bond, cu
exceptia cazului in care ati mostenit un colesterol
ridicat.


Ouale ingrasa?


In Departamentul de analiza a Sanatatii, s-a
constatat ca ouale contin aproximativ 20 la suta mai putine grasimi, 13 la suta
mai putine calorii si colesterol 10 la suta mai putin decat acum 30 de
ani.


Forumuri recomandate la
Supereva


 Super Sanatate
>>


Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)



S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.